berfikir, bercakap dan bertindak cara positif

bismillahirahmannirrahim… sebelum anda memulakan bacaan artikal ini, diharapkan anda bersedia hati dan nurani untuk memahami maksud yang baik dari artikal ini. ambillah yang positif dan tinggalkan yang negatif.

situasi pertama. seorang guru memberi tugasan atau kerja rumah kepada anak didiknya kemudian guru itu berkata ‘jangan tak siap kerja rumah’ jika pelajar mendapat arahan berbentuk negatif seperti ini sudah pasti ada segelintir pelajar yang tidak menyiapkan kerja rumah tersebut tetapi jika guru tersebut memberi arahan yang positif seperti ” semua pelajar wajib menyiapkan kerja rumah yang diberi” insyaallah semua pelajar akan menyiapkan kerja rumah tersebu. insyaallah….

situasi kedua… seorang anak kecil sedang memanjat pokok. lalu ibunya berkata “jangan panjat pokok itu” lazimnya anak kecil tersebut akan terus memanjat tetapi jika ditegur seperti ini ” haa…panjat tinggi lagi.. kalau jatuh baru tahu” insyaallah anak kecil itu akan faham lalu turun dari pokok yang dipanjat itu…

situasi ketiga merupakan situasi paling menarik tetapi agak senstif. seorang suami yang mampu zahir dan batin berhasrat ingin membuka satu lagi cawangan bagi mengisi tempat kosong. lelaki terbabt perlu mendapatkan persetujuan daripada isteri pertama. sebagai seorang isteri yang solehah, anda tidak boleh menghalang suami anda berkahwin lain tetapi anda perlu berkata begini.” jika abang yakin dengan keputusan abang, silakan berkahwin satu lagi. saya sanggup demi mendapatkan payung emas di syurga nanti.” jika anda berkata begitu, sudah pasti suami anda akan berfikir 1000 kali lagi sebelum meneruskan niatnya. tetapi jika anda menghalang niat suami anda, suami anda akan bernikah senyap-senyap tanpa pengetahuan anda. jangan menyesal…:)

jadi kita perlu berfikir cara positif, bertindak positif, bercakap positif, menyampaikan segala-gala yang positif… bacalah dengan mata hati. jangan sebarkan perkara yang negatif kerana artikal ini pernah menjadi isu di tempat saya. itu sebabnya saya meluangkan masa untuk menulis walaupun sibuk dengan peperiksaan. ingatlah jika kita menolong agama allah, allah akan membantu kita… selamat membaca…

Advertisements

6 responses to this post.

 1. Posted by qaisaratuldakwah on 28/05/2011 at 23:54

  ade ke hadis atau ayat al quran yang cakap jika sesorg ppuan tu bnrkan suami dye kawin lain dapat payung emas di syurga??

  Reply

 2. Posted by sayaanakabah on 03/10/2011 at 03:27

  mengikut pendengaran ana, mmg ade satu hadis ni mengatakan jika kita bnrkn suami kahwin lain, kita akan dpt payung emas. tapi mengikut pandangan ana, hanya seorang isteri yang betul2 kuat shj yg mampu melakukan perkara ini sebab poligami mampu menyakiti hati seorang isteri, lalu timbul rasa cemburu dan iri hati yg hny membawa kpd buruk sangka antara suami isteri.
  fikir-fikirkan dan selamat ber-amal.

  Reply

  • ikhlaskan hati menghadapi apa yang x pasti… mungkin akan menyakiti diri tetapi itu yang terbaik dan merupakan ketentuan ilahi… berdoalah agar enti mndapat seorang suami yg mithali dan dia tidak akan poligami. apa yang penting adalah berdoa memohon kepada rabbul izzati…

   Reply

 3. Posted by sayaanakabah on 14/10/2011 at 19:00

  nasihat yg enta berikan ini berguna. dan ana pasti akan menitipkan nasihat enta dalam kehidupan ini. ana tahu enta bakal ber-SPM, tapi ana harap blog enta takkan terus menyepi. jazakallahu khairan kasira ala nasohat =)

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: