kenapa kita tak jadi pemerintah?

janganlah orang-orang beriman menjadikan orang kafir sebagai pemimpin, melainkan orang-orang beriman. barang siapa berbuat demikian, nescaya dia tidak akan memperoleh apapun dari allah, kecuali kerana (siasat) menjaga diri dari sesuatu yang kamu takuti dari mereka. dan allah memperingatkan kamu akan diri (siksanya) dan hanya kepada allah tempat kembali. ‘ surah ali-imran ayat ke-28’

siapa juara menagih dadah? melayu… siapa juara minum arak? melayu… siapa juara lumba haram? melayu… judi, gay, lesbian, mencuri, merompak, merogol, meliwat… semua melayu adalah juaranya.

apabila berkata mengenai melayu, pasti akan dikaitkan dengan agama islam seperti yang tertakluk dalam perlembagaan malasia. jadi benarlah kata-kata nabi muhammad s.a.w bahawa umat islam umpama buih di lautan. banyak tetapi tidak kuat. bukan itu sahaja, zarah-zarah buih itu juga mudah bercampur dengan zarah-zarah yang berada di luar hingga kita tidak bezakan mana satu zarah yang berada dalam buih sebelum buih tersebut meletup. begitulah umat islam pada hari ini.l kebanyakkannya tiada beza dengan agama lain. islam hanya berdasarkan nama sahaja.

siapa pemerintah dunia? barak obama… siapa polis dunia? amerika syarikat… siapa menguasai ekonomi dunia? orang barat… undang-undang, sistem pentadbiran, pendidikan, politik semuanya sekular berkiblatkan yahudi keparat yang penuh tipu muslihat.

mana pergi umat islam? mana pergi rijal-rijal? mana pergi pemuda remaja yang dahulunya memerintah dunia? kenapa kini kita menjadi golongan diperintah?

seorang tokoh koperat mempunyai sebuah syarikat yang besar. namun demikian, oleh kerana umurnya yang semagin tua, beliau berhajad ingin mewariskan syarikat tersebut kepada oeang yan gdipercayai. beliau mempunyai seorang anak lelaki. anak beliau seorang yang pemalas. tidak berkualiti hanya tahu buat air liur basi. berjoli hingga dini hari.

beliau juga mempunyai seorang pekerja yang sayngat komited dalam kerjanya. berkerja dari pagi hingga malam. dari isnin hingga ahad. sangat rajin bekerja. beliau sangat menyukai pekerjanya ini.

secara logiknya, tokoh koperat ini akan mewariskan syarikat kepada anaknya bukan pekerjanya namun oleh kerana anaknya sanat teruk, beliau telah mewariskan syarikatnya kepada pekerjanya untuk terus maju bertambah mutu.

wahai pembaca sekalian, jangan persoalkan kenapa allah cipta bumi yang cantik ini dan umat manusia. tetapi allah tak jadikan orang yang menyembahnya sebagai pemimpin kerana kita ini belum cukup tahap yang berkualiti untuk mentadbir. bukan ingin menyamakan allah dengan tokoh koperat. harap pembaca faham apa yang hendak disampaikan.

oleh itu marilah kita berubah. jadilah yang terbaik untuk kebaikan kita bersama. tanamlah perasaan ‘aku tidah sanggup berada di bawah naungan barat lagi’ lakukan tranformasi memajukan diri menjadi insan yang berkualiti dan diredhai illahi. semoga islam akan bengkit mentadbir alam.

p/s ini merupakan artikal terakhir captainqudwah sebagai ketua lujnah dakwah badan agama dakwah dan rohani sekolah dato abdul razak.

Advertisements

3 responses to this post.

  1. mantan ketua lujnah..

    Reply

  2. Posted by ibnabdrhmn on 29/08/2011 at 19:26

    maratib amal. πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: