no money no honey

no money no honey satu frasa yang sering diungkapkan oleh insan bernama manusia yang beranggapan bahawa duit merupakan segala-galanya yang diperlukan. no money no honey boleh ditafsirkan sebagai tiada duit tiada madu.

apabila berbicara mengenai madu, sudah pasti ramai gadis di luar sana amat gusar dan tidak senang duduk kerana bagi mereka madu merupakan sesuatu yang memeritkan. captainqudwah pernah bertanya kepada seorang rakan ‘ apakah pendapat anda jika bakal suami anda akan mengamalkan poligami?’  jawabnya, ‘ saya tidak setuju kerana akan menimbulkan fitnah sebab saya kuat cemburu’  sebenarnya banyak lagi pendapat wanita yang menghalang untuk mereka dimadukan.

tetapi pada artikal kali ini captainqudwah bukan ingin berbicara tentang poligami tetapi ingin berkongsi satu rahsia kejayaan yang sering diuar-uarkan oleh pakar motivasi di tanah air iaitu formula duit.

D-DOA

U-USAHA

I-ISTIQAMAH

T-TAWAKAL

pada hari ini captain qudwah ingin menambah baik lagi formula ini menggunakan konsep no money no honey. tiada duit tiada madu. jadi formula kejayaan yang ditemui oley saya selain formula duit tersebut ialah formula MADU iaitu.

M-MANTAPKAN

A-AKIDAH

D-DAHULUKAN

U-UKHUWWAH

perkara ini berdasarkan sirah nabi ketika berhijrah. perkara asas yang baginda lakukan di kota madinah ialah mempersaudarakan kaum muhajirin dan ansar. hasilnya, umat islam semakin kukuh. buktinya, kota mekah telah berjaya dibuka semula pada tahun 8 hijrah.

manusia yang paling disayangi ialah yang paling bermanfaat kepada orang lain. sebaik-baik amalan pula ialah memberikan kegembiraan kepada saudara seislam, menghilangkan kesusahannya, melunaskan hutang, menghapuskan kelaparannya, sesungguhnya aku suka berjalan bersama saudaraku untuk menunaikan hajatnya lebih aku sukai dari beriktikaf di masjid selama sebulan…-hadis-

no money no honey. jadi jika dua perkara ini bersadu dalam satu adunan akan menghaslkan kejayaan yang akan membanggakan bangsa agama dan negara seterusnya akan mengangkat ummah di persada dunia. oleh itu marilah kita mengamalkan DUIT dan MADU agar krjayaan berada dalam genggaman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: