kelebihan pendengar di majlis ilmu

majlis ilmu seperti ceramah, motivasi, syarahan, pidato dan seangkatan dengannya pasti menjadi mimpi ngeri kepada kita. sebagsai pelajar kita tidak terlibat daripada menghadiri majlis ilmu. lazimnya majlis ilmu terutama sekali berkaitan dengan agama pasti akan menjadi sesuatu yang membosankan. oleh itu lazimnya orang yang sedang berbicara di hadapan pasti akan mengingatkan hadis nabi yang bermaksud ” sesungguhnya amalan itu bermula dengan niat.”

pada hari ini captainqudwah akan berkongsi kelebihan yang boleh dilakukan oleh pendengar di setiap majlis ilmu tetapi tidak boleh dilakukan oleh orang yang sedang menyampaikan ilmu.

pertama mereka yang menghadiri majlis ilmu ini boleh tidur dengan selesa tidak kira apa cara sekalipun samaada zikir style, tongkat dagu atau pinjam bahu rakan di sebelah. sebagai pendengar anda boleh melakukan sedemikian tetapi sebagai orang yang menyampaikan ilmu tidak boleh. bersyukurlah kerana allah memberi anda peluan tidur di majlis ilmu.

kedua, sebagai pendengar di majlis ilmu, anda berpeluang untuk makan sesuka hati. tidak kira gula-gula, keropok atau mungkin nasi lemak, anda boleh makan dengan selesa jika anda lapar. nak minum air berkabonat pun tidak menjadi masalah. untungkan jadi pendengar. sedangkan orang yang memberi ilmu dihadapan hanya dihidangkan dengan air masak sahaja. itupun kadang kala ada penceramah terpaksa membawa bekalan sendiri. tetapi jika captainqudwah berbicara akan membawa cloud9 untuk dimakan. ini dalam perancangan kerana ada agenda yang hendak dilakukan.

yang ketiga, anda boleh meninggalkan majlis ilmu jika majlis ilmu tersebut terlampau bosan untuk anda. anda boleh angkat kaki dengan segera tanpa perlu mengucapkan selamat tinggal kepada penceramah. untungkan jadi pendengar ni. boleh balik awal tetapi penceramah perlu menghabiskan masa berceramah kerana sudah dibayar.

sebagai pendengar di majlis ilmu, terpulang pada anda untuk berbuat sesuka hati anda tetapi fikirlah kesannya. rasanya tidak perlu untuk captainqudwah menyatakan kesan yang akan anda peroleh jika anda melakukan apa yang dicadangkan di atas. sekadar perkongsian agar kita ย renung2kan apa yang kita lakukan.

ingatlah, sesiapa yang inginkan dunia mestilah dengan ilmu, jika inginkan akhirat juga dengan ilmu. jika ingin keduanya juga dengan ilmu.

jika kamu niat menuntut ilmu untuk kegunaan dunia, pasti kamu akan mendapat dunia. jika kamu niat menuntut ilmu untuk akhirat, pasti kamu akan mendapat dunia dan akhirat.

sekian dahulu. harap maaf. gunakanlah peluang menuntut ilmu sebaik mungkin sebelum segala peluang tersekat.

Advertisements

5 responses to this post.

 1. Buat satu entrypost about nafsu lelaki dan perempuan yang tak dapat dikawal. And why? Sorry if too harsh ๐Ÿ™‚

  Reply

 2. Posted by sayaanakabah on 23/10/2011 at 08:36

  terbaik ๐Ÿ™‚ tahniah.

  Reply

 3. Hehe kena kasi budak2 sekolah baca. And the olders too ๐Ÿ˜€

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: