identity card

alhamdulillah, dapat CQ menulis blog buat kali terakhir di bumi sekolah dato abdul razak. idea untuk menulis artikal ini sejak penghujung oktober tetapi atas sebab-sebab tertentu, CQ menangguhkan hasrat untik menulis artikal bertajuk identity card bagi mengumpul dan memperkukuhkan idea namun malangnya CQ terlupa akan tajuk ini. nasib baik CQ melawat seorang sahabat di hospital dan beliau mengingatkan CQ tentang artikal ini dan alhamdulillah peperiksaan spm sudah berakhir. CQ mengambil kesempatan sebelum pulang ke teratak tercinta untuk menulis buat kali terakhir di sini.

kad pengenalan ataupun identity card yang lebih mesra dipanggil IC merupakan satu dokumen yang penting bagi penduduk dunia am nya dan malaysia khasnya. sesiapa yang tidak mempunyai dokumen ini boleh di kenakan tindakan undang-undang kerana anda boleh dilable sebagai pati iaitu pendatang asing tanpa izin. persoalannya adakah identity kita terletak pada huruf C dalam IC? identity pada card atau identity itu sudah ada dalam diri kita. adakah tiada kad bermakna anda tiada identity? renung-renungkan.

identity card… sebenarnya identiti kita terletak pada huruf I bukannya C. huruf I boleh ditafsirkan sebagai saya ataupun diri sendiri. I juga bermaksud islam. jadi, sebenarnya identity kita bukan diatas sekeping kad tetapi diatas islam. identity sebagai seorang islam. I islam.

wahai pembaca sekalian, bawalah identity anda sebagai seorang islam kemana sahaja anda berada. sesungguhnya islam itu menyeluruh. kemana kita pergi hendaklah kita membawa bersama identity kita sebagai islam. dengan cara ini insyaallah allah akan melindungi kita daripada melakukan perkara-perkara yang mendatangkan kemurkaan allah. ingatlah islam itu menyeluruh. islam itu syumul. sesiapa yang berfikiran islam itu hanya sekadar di masjid bermakna dia telah menyempitkan islam.

konklusinya, hendaklah kita membawa IC kemana sahaja kita pergi namun manusia itu pelupa dan alpa. oleh itu, biar kita tertinggal Card jangan kita tertinggal Identity kita.:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: