sabar manusia

Alhamdulillah dapat juga captainqudwah mengupdate blog. Walaupun spm sudah lama berlalu namun penyakit malas dan kekurangan idea mengebabkan penulisan dan perkongsian tergendala buat sementara namus demikian, perjuangan mesti diteruskan. Mendapat idea semasa kelas memandu pagi tadi, kali ini captainqudwah akan berkongsi 3 jenis sabar yang ada dalam diri kita.

Yang pertama ialah orang yang hilang sabar. Perkara ini berpunca daripada sesuatu perkara yang kita tidak suka. Contohnya jiran kita memasang radio dengan nada yang tinggi saat kita ingin manjalani program kembara mimpi. Orang yang hilang sabar akan cepat marah dan panas baran. Apabila jiran sabar, manusia mampu melakukan sesuatu di luar kawalan diri mereka dan lazimnya apa yang dilakukan membawa 1001 padah dan kesan negative.

Jenis sabar yang kedua ialah orang yang tidak sabar-sabar. Lazimnya perkara ini berlaku kerana sesuatu perkara yang menarik yang ingin dilakukan. Contonnya ingin pulang awal kerana mama memasak makanan kegemaran mereka. Ingatlah biar lambat asalkan selamat. Lazimnya hasil kerja orang yang tidak sabar-sabar ini kurang sempurna dan banyak yang cacat cela.

Jenis sabar yang ketiga ialah orang yang penyabar. Orang yang penyabar biasanya kuat pegangan islamnya. Kuat pergantungan kepada pencipta alam semesta. Sepertimana disebut dalam al-quran, sesungguh allah bersama orang-orang yang sabar. Hasil kerja orang yang penyabar ini biasanya sangat berkualiti dan berprestasi tinggi. Mudah-mudahan golongan penyabar ini akan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat. Insyaallah.

Kesimpulannya, kita haruslah menjadi seorang yang penyabar. Oleh itu, captainqudwah telah menemui satu formula untuk kita menjadi bagus iaitu:-

S-SAYA

A-AKAN

B-BAGUS

A-APABILA

R-RELEKS

p/s:- jangan kita hanya sibuk menyuruh orang lain untuk bersabar tetapi kita juga harus menyuruh diri kita untuk bersabar. Contoh terbaik apabila kita menyuruh orang untuk bersabar, apakah nada suara kita? Renung-renungkan. Yang paling penting, SEE THE QUALITY.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by nadya~ on 16/02/2012 at 14:21

    sabar…ada apa dgn sabar??hanya yang btol2 kuat jer mampu mempuyai thap ksbrn yg tinggi lebih2 lagi buat seorang pemimpin..ana ada mmgang jwtn penting kt skolah..so bynk cbrn yg harus ana lalui..kesabaran tu mmg kena ada..tapi berapa peratus je..sbb tu ana suka baca post2 menenai kesabaran,post2 nie yg akn bantu ana bina kesabaran ana..insyaAllah..so syukran ya..niat ana hanya sekadar utk berkongsi shj..

    Reply

    • sabar itu sesuatu yang subjektif…. mean sabar ad pelbagai cara, gaya, rupa dan sewaktu dengan nya… tapi objektif kita adalah menjadi insan yang penyabar dan meletakkan diri dalam golongan yang mempunyai tahap kesabaran yang tertinggi.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: